lørdag 1. desember 2018

Lanolinsalve - en enkel oppskrift


Lanolin er virkelig et av naturens mange mirakler. Fettet som sitter i saueulla, og som er det som gjør at ull virker isolerende selv om den blir våt, har også unike hudlegende egenskaper. Derfor er det å bruke sauefettet til sprukne og såre "fjøshender" et gammelt og vel brukt kjerringråd, hos de som driver med sau. Da koker man ut ulla, skummer av fettet som samler seg på toppen, og lager lanolinsalve som brukes til å smøre på hendene for å lege eller forbygge små kutt og sår. Noen smører også lanolinen rett på huden.

Mange nybakte mødre er glade i lanolinsalven fordi den kan brukes til å lindre såre brystvorter, eller beskytte den sarte barnehuden mot bleieutslett.
Den koster litt å kjøpe, men er enkel å lage selv. Her får du noen forskjellige oppskrifter du kan prøve deg på:

Lanolin og ringblomstsalve enkel oppskrift:


Naturkosmetikk-kurs: www.romforro.no/kurs/
Du trenger:
80 ml Ringblomstolje (=calendula oljeuttrekk. Du kan lage uttrekket selv eller kjøpe Ringblomstolje / calendulaolje.)
15 g bivoks
12 g lanolin

Kan tilsettes hvis ønskelig:
1 ml E-vitamin (Har en antioksidanteffekt på den vegetabilske oljen, og virker i tillegg hudreparerende.)
1 ml Calendula CO2 ekstrakt (Dersøm du ønsker mer av ringblomstens virkestoffer i salven, kan du tilsette det som CO2 ekstrakt. Du trenger bare littegrann. 1 ml er nok.)

Emballasje:
1stk 100 ml glasskrukke med lokk.Slik gjør du: 
1) Smelt bivoks og ringblomstolje over svak varme, i glassbeholder eller rustfritt stålbeholder. Når temperaturen er på 72 - 80 grader, tar du det hele vekk fra varmen.
2) Tilsett E vitamin og Calendula ekstrakt når temperaturen er mellom 72 og 75 grader.
3) Rør i blandingen, og når temperaturen er på ca 50 -55 grader, tilsettes lanolin. Rør til den løser seg opp.
4) Hell blandingen i en sterilisert glasskrukke. Skru på lokk og la den avkjøles i romtemperatur til neste dag.

PS: Ønsker du en kremet konsisten, kan du la salven avkjøles i beholderen du har laget den i, og røre den opp innimellom til den har fått romtemperatur. Deretter har du den over på glass.

NB: Husk at salven blir ikke bedre enn ingrediensene du har i den.. For best kvalitet bør ingrediensene være økologiske, og de vegetabilske oljene kaldpressede og økologiske.

Oppskrift på FET lanolinsalve for tørre hender, såre brystvorter og sarte rumper:

10 ml kokosolje
30 ml sheaolje/shea smør
20 ml olivenolje
10 g bivoks
32 g lanolin

Kan tilsettes hvis ønskelig:
1 ml E-vitamin
1 ml Calendula CO2 ekstrakt.
10 dråper lavendel eterisk olje eller 10 dråper romersk kamille eterisk olje. -tilsettes sammen med lanolinen, når salven har en temperatur på ca 50-55 grader.

Emballasje:
1stk 100 ml glasskrukke med lokk.
Fremgangsmåte: Samme som i øverste oppskrift.Når bør du ikke bruke lanolinsalve?
Noen klør av ullklær og for enkelte er det lanolinen de reagerer på. Er du en som kan reagere med sterk kløe eller utslett når de har ullklær inntil kroppen, kan du reagere på salver med lanolin også. Lag derfor halv oppskrift og påfør forsiktig et tynt lag salve på underarmshuden en gang om dagen i et par dager. Klør du? Da er ikke lanolinsalve for deg. Klør du ikke? Da prøver du noen dager til, og går det bra er det bare å bruke salven. Skulle du begynne å klø slutter du å bruke den. 
Noen opplever at lanolinsalve gjør underverker for tørr hud, men at de blir tørre igjen når du ikke bruker salven. Opplever du at lanolinsalven virker uttørrende istedenfor nærende? Da anbefaler jeg deg å heller  lage en fet og næringsrik salve med gode vegetabilske oljer, uten laolin. Gode vegetabilske oljer kan være: Oliven, kokos, sheaolje, kakaosmør, ricinusolje, avokadoolje, makadamianøttolje og mandelolje.

Hvor handle ingredienser: 
Det kan være lurt å bruke ingredienser som er fremstilt for kosmetikk. Da får du en kvalitet som er tilpasset bruk på huden. Selv om det kan være dyrere å handle ingredienser i Norge enn på iHerb og eBay, kan det allikevel lønne seg for kvaliteten. Se for eksempel:
www.sunvita.no
www.becoshop.no
www.salome.no

Kurs?

Vil du lære å lage naturkosmetikk fra bunnen?
Neste forypningskurs i helsefremmende naturkosmetikk med Viviann Alexandra Knutsen, er på forsommeren 2021.
Les mer i kursoversikten HER.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål eller kommentarer, blir jeg glad for dine tilbakemeldinger.